Nieke Jansen gaat in een column voor kampen.nl in op armoede. ,,Armoede is verschrikkelijk voor ieder mens, hoe oud je ook bent.''

Sinterklaas is in het land. Tijd van schoen zetten en surprises, van pakjes en speculaas. Een heerlijk feest voor kinderen. Tenminste, zo zou ik het graag willen. Maar in menig gezin is Sinterklaas vooral ingewikkeld, omdat het geld opgaat aan vaste lasten en boodschappen. Voor Sint, en ook voor kerst en oudjaar is er geen geld over, hoe graag je dat ook wilt. December wordt dan akelig; overal feest, maar nauwelijks in jouw huis.

Overleven
Armoede is verschrikkelijk voor ieder mens, hoe oud je ook bent. Want armoede maakt eenzaam. En veel mensen die te weinig inkomsten hebben worden bang. Bang voor rekeningen of voor een koelkast die het begeeft. Bang om de straat op te gaan of een verjaardag te vieren. Bang voor onontkoombare kostenverhogingen per 1 januari. Vaak zijn mensen door die armoede zo bezig met overleven dat ze niet meer goed kunnen nadenken over wat ze moeten doen of laten. Dat kan leiden tot keuzes die achteraf heel slecht uitpakken.

Dubbel erg
Voor kinderen is armoede dubbel erg. Uit onderzoeken blijkt dat kinderen uit arme gezinnen sociaal, fysiek en psychisch achterstand oplopen. Ze scoren bijvoorbeeld minder goed op school, er is een groter risico op mishandeling en hun gezondheid is slechter. Dat betekent dat ze tot ver in hun volwassenheid last hebben van de armoede waarin ze opgroeien. Alleen al daarom moet de gemeente zoveel mogelijk doen om armoede te voorkomen in gezinnen met kinderen.

Werkende armen
Bij armoede denken we al gauw aan mensen in de bijstand. Maar veel arme mensen hebben inkomsten uit werk. Uit laag betaald werk, een deeltijdbaan of een baan zonder vaste inkomsten. Werkende armen. Ook onder mensen met een chronische ziekte of een arbeidsbeperking groeit de armoede. Soms hebben ze wel een redelijke uitkering, maar zijn de (medische) kosten zo hoog dat onder de streep nog geen bijstandsniveau overblijft. Voor die mensen is de hulp van de gemeente niet gemakkelijk te vinden, niet op maat en vaak te zuinig. Dat moet anders, zegt GroenLinks al jaren.

Misplaatst
De gemeenteraad bespreekt het nieuwe armoedebeleid. ‘Meedoenbeleid’ heet het opeens en dat is een misplaatste keuze, vindt GroenLinks. Immers, het probleem is niet opgelost als mensen mee kunnen doen. Sterker nog, heel veel arme mensen doen hartstikke mee; ze zijn ZZP-er, werknemer, ouder, mantelzorger, vrijwilliger. Armoede is te weinig geld hebben om van te leven en soms ook teveel schulden hebben. De nood van armoede los je niet op door meedoen te regelen. Armoede los je op door de oorzaken weg te nemen:  te weinig inkomen, schulden, laaggeletterdheid, een opleiding die niet meer past bij de banenmarkt. En soms los je armoede alleen maar op door structureel financiële steun te geven.

Willekeur
Wij maken ons sterk voor een sociaal en eerlijk Kampen. Daarom wil GroenLinks dat mensen die arm zijn duidelijke rechten hebben en niet uitgeleverd worden aan de willekeur van zogenaamd maatwerk. Pas als het Kamper armoedebeleid echt werkt, kan december voor iedereen weer een feestmaand zijn.