Om de historische binnenstad leefbaar te houden, gezonder met minder CO2, minder fijnstof, meer rust en meer ruimte, moet het centrum autoluw worden. Dat betoogt GroenLinks-raadslid Wim Rill in de gemeenteraad. Hieronder zijn verhaal.
Wij zijn allen trots op onze historische binnenstad. De binnenstad is een omgeving waar veel zaken samenkomen. We willen er wonen, werken, winkelen en recreëren.
Wat GroenLinks betreft zorgen we ervoor dat zo weinig mogelijk mensen met de auto naar de binnenstad komen. En komen ze toch dan parkeren ze de auto aan de rand en lopen de laatste meters naar de binnenstad. De vrijgekomen ruimte gebruiken we dan voor betere voet- en fietspaden, de aanleg van meer groen en plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Hiermee zorgen we voor een gezondere omgeving, minder CO2, minder fijnstof, meer rust en meer ruimte. Dit zal een positief effect hebben op het woon- en werkklimaat, op het winkelen en het recreëren in de binnenstad.
We begrijpen dat dit niet van de een op de andere dag te realiseren is. Een eerste stap is dan ook ervoor te zorgen dat de binnenstad autoluw wordt. Als gemeenteraad zijn we het daar wel over eens. Maar hoe bereik je dat? Als gemeenteraad hebben we een aantal kaders gesteld. Stapje voor stapje zijn we verder gekomen. Allerlei analyses zijn er gedaan. Nu ligt er een raadsvoorstel voor ons waarin variant 4 zorgt voor een wezenlijke afname van het aantal autobewegingen. Het houdt echter wel in dat dan de stadsbrug een-richting wordt. Terug met de auto naar IJsselmuiden gaat dan alleen via de Molen- of Eilandbrug.
Het college zet een forse stap in het behalen van de gestelde kaders met de keuze voor variant 4. In de commissie stuitte dit voorstel echter op grote bezwaren. Bezwaren en onderliggende gevoelens die wij kunnen begrijpen. Waar we rekening mee willen houden. Maar wordt de soep zo heet gegeten als hij opgediend wordt? Dat valt nog te bezien. Eén ding is zeker: als we hoe dan ook deze variant afwijzen, komen we niet verder.
We moeten voor ogen houden wat we willen bereiken en niet weer met halve maatregelen komen. Maatregelen die onvoldoende zoden aan de dijk zetten en de binnenstad niet meer autoluw zullen maken. De stadsbrug een-richting roept snel de reactie op: “zijn ze nu helemaal gek geworden daar in het stadhuis?” Als ik echter de kans krijg het plan uit te leggen dan draait die mening toch snel bij.
Niet dat men niet meer sceptisch is, maar er is ook de erkenning dat we er veel voor terug krijgen: een gezondere binnenstad met minder CO2, minder fijnstof, meer rust en meer ruimte.
We beseffen na de discussie in de commissie van 10 januari j.l. dat, de meerderheid niet akkoord zal gaan met NU eenrichtingsverkeer op de stadsbrug. Wij hebben dan ook goed naar de gevoelens en bezwaren geluisterd en willen daarom voorwaarden benoemen voordat we overgaan tot invoering van variant 4. We pleiten dan ook voor NOG NIET i.p.v. NEE ten aanzien van variant 4. De wethouder geeft terecht aan dat wij als gemeenteraad de kaders bepalen.
Op basis van de door de raad vastgestelde kaders is variant 4 ontstaan en als beste oplossing naar voren gebracht. Op basis van de gehoorde bezwaren komen wij tot het amendement ; Variant 4 proef. Voordat we Variant 4 definitief invoeren hebben we meer ervaringsgegevens nodig. GroenLinks komt daarom, ondersteund door D66, met een amendement dat daarvoor de ruimte schept.
We pleiten voor een proefperiode van een jaar met eenrichtingsverkeer op de stadsbrug. Gedurende deze proefperiode kunnen we continue monitoren op relevante criteria, die de gemeenteraad voldoende houvast dienen te bieden voor het nemen van een afgewogen en gefundeerde beslissing over het handhaven van eenrichtingsverkeer op de stadsbrug na afloop van de proefperiode.
We stellen voor deze proefperiode te laten in te laten gaan na de openstelling van het Hanzestation, als de gekozen geconcentreerde parkeervoorzieningen gerealiseerd zijn en het parkeren voor vergunninghouders binnenstad is ingevoerd. Belangrijk is wel dat we er voor moeten zorgen dat zij die beperkt zijn in hun mobiliteit toch relatief eenvoudig de binnenstad vanaf de geconcentreerde parkeervoorzieningen kunnen bereiken.
Het verkeerscirculatieplan gaat over meer dan de stadsbrug. Ook in breder opzicht zien we het al voor ons. Een ring met eenrichtingsverkeer om de gehele binnenstad. De IJsselkade en Ebbingestraten waar de fiets-stroken gescheiden zijn van de autobaan. Waar ruimte ontstaat voor een mooie boulevard langs de IJssel. GroenLinks komt, wederom ondersteund door D66, met een amendement dat dit kan realiseren.