Burgerraadsid Edwin Burgman van GroenLinks schrijft voor weekblad De Brug een rubriek Raadspraat over het nieuwe afvalsysteem in de binnenstad. Hij pleit voor eerlijke tarieven, gelijke kansen en minder schone schijn.
Het nieuwe ondergrondse afvalsysteem in de binnenstad maakt veel los. Ik woon met mijn gezin in de binnenstad van Kampen. Wij hebben een kleine woning. De container stond dus altijd buiten. Wij zijn blij met het ondergrondse systeem - dat heel sjiek 'bouquet' genoemd mag worden. We hebben geen stinkende container meer naast onze voordeur staan. Een lelijk ding dat niet past in zo’n mooie binnenstad.
Scheiden
Een aantal jaren geleden heeft GroenLinks een enquête gehouden in de binnenstad over de wensen van inwoners rondom het aanbieden van afval. Centrale plekken voor het scheiden van afval, ondergrondse containers en mogelijkheden om GFT aan te bieden scoorden hoog. Dat laatste is nog steeds niet mogelijk in de binnenstad.
Klein
Het scheiden van afval is ook breder nog wel een punt. De binnenstad heeft veel kleine woningen. Waar laat je plastic, papier en glas? Mijn vrouw is zwanger. Laten we straks de luiers een paar dagen in huis liggen of zullen we kiezen voor wasbare luiers?
Eerlijk
De gemeente Kampen gaat uit van 'de vervuiler betaalt'. GroenLinks vindt dat eerlijk. Voorwaarde is dan wel dat afval scheiden overal mogelijk is. GroenLinks zal zich daarvoor inzetten. Voor de binnenstad zou het een stuk makkelijker zijn als er centrale plekken waren om gescheiden grondstoffen zoals papier, plastic en ook luiers aan te bieden. Daarmee wordt het voor bewoners van kleine woningen en appartementen gemakkelijker om het afval te scheiden, wordt het risico van ongedierte kleiner en betaal je alleen voor het restafval. Dan moet ook het GFT-afval apart ingeleverd kunnen worden.
Rekening
Het vulgat of bucket van de ondergrondse container is klein, dat heb ik ook zelf gemerkt. Dat geeft ongemak en extra kosten. De vulling is bedoeld voor zakken van 40 liter. De prijs per liter afval is hetzelfde gebleven, maar in een container is het makkelijk aanstampen. In een draaiende ondergrondse container is dit veel minder mogelijk. Hoe vul je de bucket van 40 liter nou zo, dat je geen liter verlies hebt? Ik denk dat binnenstadbewoners per saldo nu veel meer kwijt zijn en dat was niet de afspraak. GroenLinks vindt dat de rekening voor afval in de hele gemeente gelijk moet zijn. Mocht dit het geval zijn, dat moet het tarief worden aangepast. Dat is wel zo eerlijk, vindt GroenLinks.
Dumpen
De vervuiler betaalt, terecht. Intussen zijn er mensen die daar anders over denken en hun zakken afval dumpen. Bij ons voor de deur stond er al eentje. En erger: afvalzakken ontsieren mooie plekken in de binnenstad of liggen in hoeken waar huisdieren en ongedierte de zakken aanvreten. Het lozen van afval gebeurt volgens de gemeente niet meer dan anders. Ik betwijfel dat. Los daarvan: afval hoort niet op straat. Voor een schone aantrekkelijke binnenstad vindt GroenLinks het van belang dat de gemeente optreedt als mensen hun afval illegaal achterlaten.
Kortom: fijn zo’n ondergronds 'Bouquet', maar het is vooral nog schone schijn.