Het is nog onzeker of staatssecretaris Atsma deze dag in de gelegenheid is om de aan hem gerichte ansichtkaarten met de groeten uit Kampen in ontvangst te nemen. Vele vrijwilligers haalden in ruim twee weken tijd ruim 5300 handtekeningen op van mensen uit Kampen en omgeving. Er is dus geen sprake van draagvlak onder de burgers.
De actievoerders wilden de burgers de kans geven zich uit te spreken voor of tegen de bypass. Binnenkort neemt de Tweede Kamer namelijk een besluit over eventuele opname van de bypass in het programma Ruimte voor de Rivier.
DRAAGVLAK
Bestuurders hebben regionaal stelselmatig burgers en politici voorgehouden dat de bypass een gelopen race zou zijn. Richting politiek Den Haag is steeds aangegeven dat er sprake zou zijn van breed draagvlak in de regio voor aanleg van de bypass en de integrale gebiedsontwikkeling met ruim 1300 woningen en de aanleg van extra nieuwe natuur in een eeuwenoud polderlandschap.
Wat de actievoerders betreft toont deze handtekeningenactie nadrukkelijk aan dat bij de burgers in ieder geval geen sprake is van draagvlak. Van de ruim 5300 ondertekenaars tekenden tenminste 5200 mensen uit Kampen en omgeving tégen de bypass en er waren 74 voorstanders. Pakweg 300 ondertekenaars waren afkomstig van buiten de gemeente. Exacte cijfers zijn nog niet bekend omdat naar verwachting op de valreep nog enkele kaarten zullen binnenkomen.
KRITISCH GELUID
Naast het prachtige resultaat van de handtekeningenactie stelden de actievoerders vast dat de burger op straat blij was om ook eens een kritisch geluid te vernemen over de Bypass, naast al het campagnemateriaal en de tonnen verslindende advertenties die de projectgroep IJDZ al verspreid heeft in de afgelopen jaren.
Verder bleek dat veel mensen zich afvroegen welk doel de bypass nu eigenlijk dient. Waterveiligheid is zeker een thema bij de burger maar er bleek hoorbaar twijfel of de Bypass daarin echt iets gaat betekenen. Ook de hoog oplopende kosten en de gebiedsontwikkeling over de Zwartendijk bleken zwaarwegende thema’s.
EVENWICHTIG
Met de actie is ook veel evenwichtiger gecommuniceerd naar de burger over de voor- en nadelen van de bypass. De inzet van een voorlichtingscamper door de projectgroep IJsseldelta-Zuid gaf de actiegroep het gevoel dat de actie, waarbij mensen dus ook vóór konden stemmen, ook bestuurlijk serieus werd genomen.
Het minieme aantal voorstemmers en de graagte en weloverwogenheid waarmee de duizenden tegenstemmers tegenstemden geeft echter te denken. Met hun handtekening toonden de tegenstemmers zich in ieder geval feller tégen dan dat de voorstanders voor zijn.