GroenLinks zet zich al jaren in voor behoud en herstel van het beschermd stadsgezicht van de Bovenhavenstraat. Daarvoor is een idee nodig: een gebiedsvisie. Die is er nog steeds niet terwijl GroenLinks in 2011 al een serieuze voorzet gaf en de gemeenteraad een duidelijke motie hierover met algemene stemmen aannam. Ter herinnering de documenten van toen.

Vreemd genoeg komt de inzet vanuit het gemeentehuis al vele jaren niet verder dan niet of minimaal beschermen, restauratie uitstellen en praten over sloop. In 2011 (!) ging GroenLinks daarom zelf aan de slag met een groep omwonenden en andere belangstellenden, in samenwerking met architect Mara Breunesse. Dat leidde tot een aanzet voor een gebiedsvisie.

Glashandel
Afgelopen weken kwam niet alleen de sloop van de villa maar ook de veiligheid van de glashandel in het nieuws. Menigeen vroeg toen naar de opbrengsten uit 2011. Ze liggen in het gemeentelijk archief, maar we maken ze graag ook zelf opnieuw publiek. De boekjes 1-3 waren vooral voor de deelnemers. De afsluitende presentatie is gehouden op 22 december 2011 voor de gemeenteraad.

Kans
Wie even bladert, ziet al gauw dat Bovenhavenstraat 8-14 (villa, directeurswoning en glashandel) als geheel behouden zijn in deze visie. Omdat we de bescherming van deze panden belangrijk vonden én omdat de staat van de panden daar alle kans voor bood.
In de raadsvergadering van december 2011 werd met algemene stemmen een motie aangenomen:

De gemeenteraad verzoekt het college:
1. op korte termijn in gesprek te gaan met de grondeigenaren van het gebied Boven Havenstraat om te bezien of het gebied op een financieel verantwoorde wijze tot ontwikkeling kan komen; al dan niet middels een transformatiestudie.
2. de visie van GroenLinks, het raadsbesluit en de motie (inzake de gevellijnen) betreffende de Boven Havenstraat van 28 april 2011 bij het voornoemde overleg te betrekken;
3. de uitkomsten van dit overleg te betrekken bij het opstellen van de gebiedsvisie Binnenstad;
4. bij het opstellen van de gebiedsvisie Binnenstad de bruikbare elementen uit de visie van Groen Links te gebruiken als bouwsteen.