Het is GroenLinks een raadsel waarom partijen tegen alle signalen in het megaproject Reeve tóch door dik en dun steunen. Dat zegt raadslid Niels Jeurink. Hij waarschuwt voor de gevolgen: De meerderheid van deze gemeenteraad kiest voor een enorm financieel risico.

GroenLinks betreurt het zeer dat de meerderheid van de gemeenteraad instemt met het bestemmingsplan voor woningbouw in Reeve. Het plan maakt 600 woningen mogelijk in het nu nog groene, agrarische gebied 'over' de Zwartendijk. Dat gaat ten koste van het uitloopgebied van de Kampenaren en brengt grote schade toe aan natuur en landschap.

Groei

In de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling van 15 januari 2018 hebben we onze bezwaren nog maar weer eens samengevat. Dat was niet voor het eerst. Het inwonertal van Kampen groeit, maar niet in zo'n tempo dat Reeve nodig is. Er is ook geen behoefte aan zoveel dure woningen op deze kwetsbare plek. We hebben immers nog ruim voldoende andere bouwlocaties. En onze toekomstige bevolking met vooral meer ouderen vraagt om andere woningen dicht bij voorzieningen dan de woningen die nu gebouwd mogen gaan worden. In de gemeenteraad van 25 januari herhaalden we de kern van onze bezwaren. Onze bijdrage in de commissie staat hieronder:

Voorzitter, laat me raden. Dit plan gaat door. Tijdens de raadsvergadering op donderdag 25 januari wordt het bestemmingsplan voor Reeve vastgesteld. Wat GroenLinks daar ook van vindt. CDA, CU, VVD, en wat andere partijen steunen dit megaproject al jaren. Alle seinen staan op rood. Ik zal dat straks uitleggen. Het is GroenLinks een raadsel waarom partijen tegen al die signalen in dit project tóch door dik en dun steunen.

Kans?

Een grote kans voor Kampen? Ja voorzitter, een grote kans om failliet te gaan. De meerderheid van deze gemeenteraad kiest voor een enorm financieel risico. Zij zadelen de generaties na ons op met een grote schuld. Geen rentmeesterschap, korte termijn gewin, en met deze schulden moeten generaties na ons zich maar redden.

Een grote kans voor Kampen? Ja, een grote kans om in één slag het groene buitengebied definitief te ontgroenen. En dat, zo weten we inmiddels, leidt tot grote schade, voor mensen en voor de natuurlijke omgeving.

Een grote kans voor Kampen? Ja, een grote kans voor mensen van elders en voor mensen met een grote portemonnee. Zij mogen straks ons buitengebied bezetten, met dure woningen op de mooiste plekken, in wat nu de achtertuin en het wandelgebied van heel veel Kampenaren is.

Domste keuze

Reeve is geen kans, Reeve is kanshebber voor de domste keuze van een Kamper raad ooit. Het Stadsdebat van 2003 krijgt hier een treurig einde. College en ambtenaren doen hun uiterste best de gemeenteraad ervan te overtuigen dat dit een verantwoorde ontwikkeling is.

Bijna 30 bijlagen, grondexploitaties, een risicobeoordeling overigens zonder onderliggende berekeningen, ramingen voor de behoefte aan woningen, ladderonderbouwingen. GroenLinks bedankt een ieder die de gemeenteraad van de grondige informatie heeft voorzien, inclusief de beantwoording van onze technische vragen. 42. Veel? Ach, dat is 1 per 6 bladzijden informatie. Of 1 vraag per ongeveer anderhalf miljoen euro wat dit plan kost.

Volksverlakkerij

Overtuigt de informatie? Nee. Er is al voor vele miljoenen geïnvesteerd in grond en plannen. Het beeld dat rijst is dat dit koste wat kost moet doorgaan. We hebben het gevoel dat we ‘geschiphold’ worden. Volksverlakkerij, zou je op straat zeggen.

Ik zal u in zes onderdelen uitleggen waar dat in zit

  1. Eerst de behoefte aan woningen. In de stukken wordt die behoefte stelselmatig overschat door de PRIMOS-prognose te gebruiken. We bouwen de laatste paar jaar sneller dan we eerst gepland hadden, in het Stationsgebied en het Meer bijvoorbeeld. En dan zeggen we dat we te weinig bouwplannen over hebben. Onze ‘harde plancapaciteit’ is kleiner geworden, heet het. Dat is geen wonder als je tijdelijk sneller bouwt. Dat leidt nu tot de conclusie dat wij méér woningen moeten bouwen. Zo houden we onszelf en onze inwoners voor de gek.

     
  2. Vervolgens harken we het woningtekort in Zwolle naar Kampen toe en zeggen dat er in Zwolle en Kampen nog ruimte zat is om te bouwen. Alsof Zwolle zich niet met hand en tand heeft verzet tegen het overdragen van bouwrechten aan Kampen. Alsof we in Kampen niet net onze bestemmingsplannen naar beneden hebben bijgesteld omdat er juist minder gebouwd moet worden. Deze gemeenteraad moet verantwoorde besluiten nemen die goed zijn voor onze gemeente en voor inwoners. We zitten hier niet in Mindfuck, een show van Victor Mids, de meestergoochelaar.

     
  3. Er moet zo ver van de bebouwde kom worden gebouwd want deze locatie is uniek, lezen we. Wonen aan het water kan nog nergens in Kampen. En op een klimaatdijk wonen ook al niet. Of daar ook behoefte aan is weet niemand. Hoe uniek is Reeve nou echt? Een beperkt deel van de woningen krijgt een eigen aanlegsteiger, lezen we. Het ligt ver van voorzieningen, het gaat ten koste van waardevol buitengebied, er zijn te weinig betaalbare woningen. Een typische yuppenwijk kortom die automatisch leidt tot veel extra autoverkeer. Weg duurzame ambities.

     
  4. Er is nooit serieus gekeken of de woningen ook in bestaand stedelijk gebied of daar dichter bij gebouwd konden worden. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor andere woningbouwlocaties en nieuwe plannen. Gevolgen voor IJsselmuiden en de kernen, maar ook voor Kampen zelf. Een woningbouwplan voor Reeve mag niet beperkend zijn voor woningbouw op andere plaatsen. De Ladder voor Duurzame Verstedelijking laat dat ook helemaal niet toe. Volgens die ladder moet je éérst de mogelijkheden in bestaand stedelijk gebied gebruiken en pas als daar écht geen mogelijkheden meer zijn bouw je in het buitengebied. Voorzitter, GroenLinks wil dat er voldoende wordt gebouwd om de groei van onze eigen bevolking op te vangen. Woningen dicht bij voorzieningen, die geschikt zijn voor de wat oudere Kampenaren. Want juist die leeftijdscategorie gaat nog groeien, is de verwachting. Wij vinden het niet nodig te bouwen voor andere plaatsen als Zwolle.

     
  5. De effecten worden kleiner voorgesteld dan ze zijn. Er wordt nu heel berekenend alleen naar fase 1 van Reeve gekeken, 600 woningen. Terwijl er ook een stellig voornemen is om fase 2 met nog eens 700 woningen te bouwen. Als in elke woning gemiddeld 2,5 personen wonen én alle woningen zouden verkocht worden dan praten we dus over 3.250 mensen. Die gaan rondwandelen, fietsen, varen. Dat leidt natuurlijk tot verstoring, dat kán niet anders. En dat in Europees beschermd natuurgebied. Maar door een truc uit te halen wordt een milieueffectrapportage omzeild. Wij betreuren dat het college ervan heeft afgezien een nieuwe milieueffectrapportage te laten maken. En wij betreuren het ook dat de schade aan natuur en landschap kleiner wordt voorgesteld, door te zeggen dat voor een deel van het nieuwe plan al enkele jaren geleden toestemming is gegeven. Is het dan minder erg voorzitter? Wij vinden van niet.
  1. Het financiële deel ten slotte deugt ook niet. Ja de rekensommen kloppen. Ons probleem zit in de uitgangspunten die daarvoor zijn gebruikt. Meer dan 60 miljoen gaat fase 1 kosten. En dan moet álles kloppen. Probeer dat maar eens terug te verdienen. En dan houden we nog geen rekening met afwaardering van gronden. Formeel hoeft dát pas op 31/12/2019, weten wij ook, maar als we dat nu toch al zien aankomen, waarom zouden we daar dan niet nu al rekening houden? Dit is toch niks anders dan het doorschuiven van financiële risico’s naar een volgend college en gemeenteraad?

Onherstelbaar

Voorzitter, het was nooit ons plan, dat is meer dan bekend. De schade is te groot en onherstelbaar. Zo ga je niet om met de wereld die je te leen hebt van generaties die na ons komen. Of we nu kijken naar bevolkingsgroei, naar financiën, naar ruimte of naar natuur, dit raadsvoorstel geeft ons geen enkele reden om alsnog overstag te gaan.