Op initiatief van GroenLinks sprak de gemeenteraad over het Kinderpardon. In een motie vroeg de fractie samen met mede-indieners GBK, SP en CU om een oplossing voor de 400 kinderen die al jaren in onzekerheid leven. Een meerderheid van de raad ging hier achter staan.

Fractievoorzitter Nieke Jansen van GroenLinks: “Ongeveer 400 kinderen uit alle windstreken wonen al meer dan vijf jaar ergens in dit land. Het zijn buren, klasgenoten, teamgenoten en vrienden. Ze horen bij ons. Hoe Nederlands zij zich ook voelen, op papier zijn ze het nog niet. Ze dreigen uitgezet te worden. Buiten hun schuld om.

Bang
Veel te vaak zijn deze kinderen bang dat er opeens iemand voor de deur staat om hen op het vliegtuig te zetten - naar een voor hen zo goed als onbekend land.  Aan die verlammende onzekerheid voor jonge vluchtelingen kunnen we een eind maken, als we vanuit heel veel gemeentes zeggen: “ze zijn al thuis”. Hier, bij ons.

Erken
Aan de staatssecretaris vragen we daarom: Erken hun bestaan, erken hun rechten royaler dan nu gebeurt en grijp de mogelijkheden aan om hen te laten blijven.”

Bemoeien
In de raad ontstond enig debat over de vraag of de raad zich mag bemoeien met landelijk beleid. Ja, meenden de indieners. Nieke Jansen: “In andere situaties waren we daarvoor ook niet benauwd. We klopten eerder ook zonder enige aarzeling aan bij Den Haag omdat we te weinig geld kregen voor WMO en Jeugdzorg. Het gaat om kinderen die in ons midden wonen. Hun toekomst moet een recht worden, geen kwestie van geluk of pech.”

De motie werd aangenomen dankzij de instemmming van GroenLinks, SP, GBK, CU, PvdA en D66.