GroenLinks ziet de actie voor Howick en Lili op het Vispoortplein als het begin van een protest dat veel groter moet worden. “Dat zijn de kinderen en een kinderpardon waard. Het is belangrijk dat het geluid uit het land sterker en sterker wordt zodat de regering er niet meer omheen kan. Politiek gaan we ons bezinnen hoe we dat geluid kunnen omzetten in heel echt kinderpardon. Voor alle kinderen die hier geworteld en thuis'', zegt raadslid Marijke Drost-De Boer.

 

Vrijdag 24 augustus is besloten door de Raad van State dat het hoger beroep van de staatsecretaris gegrond is. Oftewel, Howick en Lili mogen zonder pardon uitgezet worden naar Armenië.

Druppel
Voor GroenLinks Kampen was dat de spreekwoordelijke druppel. In een middag is er een actie bedacht om zondag 26 augustus tussen zonsopgang en zonsondergang samen te komen op het Vispoortplein in Kampen. Met heel veel mensen hebben we een lange brief geschreven met ruim 150 oproepen aan staatsecretaris Harbers om zijn beslissing te herzien. Laat Howick en Lili hier in Nederland. Ze zijn immers al thuis.

Hart
Wat bracht de actie veel mooie, geroerde en hartelijke wensen en reacties voor Howick en Lili en oproepen aan de staatssecretaris om zijn hart te laten spreken! Mensen uit Kampen, Zwolle, Deventer en zelfs vrienden van Howick uit Amersfoort. Uit alle Kampense politieke windrichtingen is er steun betuigd.

Brief
Raadslid Marijke Drost opende de brief.  Haar reactie: “Zinvol, betekenisvol, vonden wij deze dag. Mensen hebben elkaar kunnen spreken en hun boosheid of zorg of buikpijn kunnen delen over de toekomst van deze twee en al die andere kinderen. En het meeschrijven aan een brief aan Harbers om al die gevoelens te delen en om aan te geven dat deze kinderen hier welkom zijn vermindert het gevoel enkel machteloos te staan.”

Mensen die elkaar niet kennen waren lang in gesprek en spontaan kwamen er mensen terug met koffie, kroketten, druiven en pizza.  Om 7 uur  waren de eersten er en kort voor 21 uur kwamen mensen nog op een holletje aan.

Vervolg
Om 21 uur is de actie in Kampen afgerond. De initiatiefnemers willen graag dat deze een vervolg krijgt. Marijke Drost: “Dat zijn de kinderen en een kinderpardon waard. Het is belangrijk dat het geluid uit het land sterker en sterker wordt zodat de regering er niet meer omheen kan. Politiek gaan we ons bezinnen hoe we dat geluid kunnen omzetten in heel echt kinderpardon. Voor alle kinderen die hier geworteld en thuis zijn.”