GroenLinks mist het Olympisch vuur rond de aanstaande Hanzedagen in Kampen. Waar blijft dat enthousiasme en die betrokkenheid? GroenLinks ziet het niet. Om er achter te komen stelde de partij vragen aan burgemeester en wethouders.

Stel je voor, de internationale Hanzedagen komen in 2017 naar Kampen. De Kampenaar is zich al flink aan het voorbereiden voor het meest bijzondere evenement dat Kampen kan huisvesten. Alle inwoners en organisaties zijn zich al jaren aan het voorbereiden op dit bijzondere evenement.
Kampen bloeit, unieke samenwerkingen ontstaan, talenten oefenen en willen hun beste prestatie leveren. Jan en Peter stellen hun huis beschikbaar als eenmalige B&B, Wilma speelt een theatervoorstelling met Ventura, Jeroen en zijn zeemanskoor zijn al maanden aan het oefenen, de tuintjes worden opgeknapt, de sportverenigingen organiseren de Hanzespelen en ga zo maar door.
Kampen laat zijn Kracht zien. Iedereen doet mee! Het zijn net de Olympische spelen. Iedereen is trots om De Hanzedagen te mogen organiseren en samen zetten inwoners onze stad in beweging, zo zou het kunnen gaan, aldus Edwin Burgman van GroenLinks tijdens een vergadering van de commissie Bestuur en Middelen.

Betrokken
GroenLinks mist juist die beweging in de stad. Wij hebben niet het idee dat de inwoners en al die organisaties die Kampen bijzonder maken druk doende zijn voor dit bijzondere evenement. En we hebben geen idee wie er allemaal betrokken worden bij de voorbereidingen of hoe het financiële plaatje er uit ziet, vervolgde Burgman.

Vragen
GroenLinks stelde daarover diverse vragen.Hoe gaat de gemeente ervoor zorgen dat de organisatie van de Hanzedagen van de Kampenaren wordt en dat de hele stad in beweging komt? GroenLinks vindt dat belangrijk, veel belangrijker dan een duur professioneel podium programma, dat veel geld gaat kosten. Een fors deel van de 500.000 euro zou dan ook geïnvesteerd moeten worden in al die verenigingen en organisaties uit Kampen, vindt GroenLinks, zodat zij een herkenbaar Kamper programma kunnen realiseren en zodat de Kamper Kracht in beweging komt. Dat maakt een verfrissend programma.

Beweging
GroenLinks stelde dit aan de orde tijdens de commissie omdat de partij uit diverse hoeken – zoals  vanuit erfgoedorganisaties – hoort dat zij weinig tot geen inbreng krijgen in de organisatie terwijl ze dat wel graag willen. De portefeuillehouder zei na aanleiding van de vragen het precies zo te willen, Hanzedagen waarbij de hele stad in beweging komt. Hij nodigde iedereen met wensen en ideeën uit zich te melden.